افزایش همدلی شما را به مدیری اثرگذار تبدیل میکند
سال ها پیش، من در یک تیم بازاریابی مشغول به کار بودم. ما از تکرارها با روش های استراتژیک و تاکتیکی پشتیبانی میکردیم و همانقدر که با تیم حاضر در دفتر هماهنگ بودیم، با تیم دور کار هم به صورت هماهنگ به انجام امور میپرداختیم.
سپس یک روز، زمانی که مدیر بخش بازاریابی شرکت پس از پیدا کردن موقعیت کاری بهتر و بالاتر، آنجا را ترک کرد، ما همچنان به کار خود ادامه دادیم و بدون هیچ گونه مشکلی این کشتی را برای 6 ماه سرپا نگه داشتیم.
درنهایت مدیریت جدید از راه رسید و ما را با تخصص خود و اشتیاقش برای آموزش و یادگیری ما، تحت تاثیر قرار داد. اما این هیجان خیلی زود تمام شد و محیط کاری ما تبدیل به یک فضای مسموم گردید.
این شخص با ایجاد ترس مدیریت میکرد و بسیار به سیاست کاری مشغول شده بود و به جای نشستن و صحبت کردن با تیم و صحبت درباره پروژه ها و تقدیر و یا به اشتراک گذاشتن یک کار، به دیدار مدیران سایر بخش ها میرفت. ما اغلب تنها در جلسات هم صحبت می شدیم و به خاطر آنچه اشتباه پیش رفته بود، مورد توهین قرار میگرفتیم ، حتی نسبت به آنچه دیگران گفته اند دروغ میگفت و تلاش فراوانی برای بد جلوه نشان دادن اعضای تیم از خود نشان میداد. ما در جلسات مانند دانش آموزان خرابکار در دفتر مدیریت مینشستیم. حداقل هفته ای یکبار، یک نفر در محیط کار به گریه می افتاد.
سرانجام، این بازاریاب های بسیار با استعداد، باهوش و فعال تک تک شرکت را ترک کردند و به سمت نقش های موفق در شرکت های دیگر رفتند. در حالی که تیم، مهارتهای حرفه ای ارزشمندی را از تخصص این شخص بدست آورده بود، اما دیگر نمی توانست در فرهنگ سازمانی ایجاد شده توسط چنین مدیری رشد کند.
مدیریت و هدایت یک تیم یعنی تخصص، توانمندی و اطمینان ، اما همانقدر هم به هوش هیجانی و روابط بین فردی مربوط می شود. همدلی، توانایی دیدن و درک دیدگاه های دیگران همراه با رحم و شفقت است که نقش موثری در موفقیت یک رهبر و تیم وی دارد.
نویسنده و متخصص روابط سیمون سینک می گوید همدلی برای رهبری موفق به شدت لازم است. او همدلی را اینگونه توصیف میکند: توانایی تشخیص و به اشتراک گذاشتن احساسات دیگران که یکی از مهمترین ابزارهای مدیریتی است.
اما چه می شود اگر شما انسانی نباشید که اهل همدلی باشد و یا معتقد هستید که چنین توانمندی ای را در خود نمیبینید. خبر خوب این است که زیست شناسی تکاملی و علوم اعصاب اثبات کرده اند که همه ما از بدو تولد عنصر همدلی را در وجودمان داریم و برای همدلی ساخته شده ایم و مشخص شده است که مانند سایر مهارت ها که با تمرین در آنها توانمند میشوید، با تمرین می توانید همدلی را نیز در خود تقویت کنید.
توجه داشته باشید که اگر دائماً دچار حواس پرتی میشوید و یا بسیار پرمشغله هستید، دیگر ظرفیت دیدن دیگاه های دیگران و یا تفکر شفاف را ندارید. شما به طور مداوم در حالت دفاعی و واکنشگرایی قرار خواهید داشت، که این مسئله در تضاد با همدلی است. می توانید با 5 دقیقه تمرین در روز شروع کنید و به آن متعهد بمانید تا نتیجه آن را ببینید.
بیشتر گوش کنید و کمتر صحبت کنید. مدیرانی که همدلی را در شیوه کاری خود قرار می دهند، نیاز دارند که به صورت فعال و به دفعات تجربه های افراد، داستان هایشان و دیدگاه هایشان را بشنوند و الگویی را از این اطلاعات استخراج کنند.
اگر تنها رهبران تیم ها صحبت کند و برای بقیه ارعاب و ترس ایجاد نمایند، در حقیقت بی عاطفگی خود را منتشر میکند. زمانی که رهبران بیشتر گوش کنند و کمتر حرف بزنند، پیامی که ارسال میکنند این است که نظرات دیگران نیز واقعا برایشان اهمیت دارد و این رهبران همان هایی هستند که بسیار اثرگذارند.
از دیگر ویژگی هایی که یک رهبر همدل دارد حس کنجکاوی او است. آنها برای کاوش دیگران، نحوه زندگی آنها و قیاس آن با سبک و روش خودشان، شور و اشتیاق دارند. این کنجکاوی ذاتی به آنها کمک میکند که جهان را از جنبه های گوناگون ببینند.
چنین رهبری از چت های ساده فاصله میگیرد و در صورت امکان از زندگی شخصی اعضای تیم خود سوال میپرسد، اینگونه متوجه میشوند که چه چیزی به آنها انگیزه می دهد و یا اینکه نحوه تفکر آنها به چه صورت است و …. . یا اگر یکی از اعضای تیم او راه حلی ارائه داد که او با آن مخالف بود به جای اینکه به سرعت مخالفت کند با کنجکاوی درباره آن راه حل چنین سوال هایی میپرسد: چرا فکر میکنید این راه حل موثر است؟ با انجام این راه چه چالش هایی را پیش روی شرکت میبینید؟ این راه حل چه سودآوری ای برای شرکت دارد؟ آیا قبلا کسی از این روش استفاده کرده است؟
و البته به عنوان یک رهبر فراموش نکنید که شما باید در کنار همدردی، قاطع و صریح هم باشید. و هیچ چیز یک تیم را به اندازه مدیری که قاطع نیست متزلزل نمیکند. اما اگر در کنار قاطعیت از خودتان همدلی هم نشان دهید، اعضای تیم نیز متوجه این امر خواهند شد و خیلی زود بازخورد آن را در شکرکت و عملکرد اعضای تیم خود خواهید دید.